014 A WORKSHOP FOR A FURNITURE MAKER

COMMISSION

2020 - ONGOING
The project concerns the formation of a workshop in rural Midlothian, Scotland for a young furniture maker.

The proposed building replaces a derelict livestock barn, one of a number of such structures constructed in the middle of the twentieth century to support the needs of a significant dairy farm that operated on the site for over eight decades.

The long, wide roof of the proposed workshop is supported by a galvanised steel portal frame, spatially and structurally disengaged from two timber-framed buildings situated beneath it. The approach is developed in response to a limited budget and a desire to facilitate future adaptation. The timber structures may be assembled and disassembled without disruption to the outer steel frame, permitting a phased construction method, and allowing the building to easily revert back to use for general agricultural purposes.

The proposal comprises two woodworking studios, a machine room, WC, kitchenette, and a large multipurpose space housed within two buildings, separated by a spacious covered entrance. Sheltered by the broad canopy of the roof, the porch provides a dry and well-ventilated environment in which to store wood.

The inside and outside walls of the timber buildings are faced in plywood sheet, the exterior surfaces treated with a black wood stain. The galvanised steel components of the portal frame structure are matched by the glazed doors and windows of the timber rooms which are mounted on the outside of the buildings’ elevations, borrowing from Klas Anshelm’s Villa Oljelund. A bed of concrete blocks laid in a stacked formation distinguishes the territory occupied by the workshop and its facilities, extending like a chequered carpet from beneath the eaves of the metal roof to mark the building’s entrance. Inside, the floors of the workshop and studios are covered by a surface of dark red linoleum.